Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Lattialämmitysjärjestelmäksi Novrel/Danfoss ja VVI suunnittelu + valvonta Heatcolta

Myös muulla rintamalla kuin tontilla tapahtuu. Valitsimme lattialämmitysjärjestelmän sekä VVI suunnittelijan ja valvonnan.

Lattialämmitysjärjestelmäksi valitsimme Novrelin/Danfossin lattialämmitysjärjestelmän. Järjestelmän valinta oli kohtalaisen helppoa koska aika harvalla muulla (kenelläkään?) oli tarjota langattomia termostaatteja ja termostaattia joka mittaa infrapunalla lattian pintalämpötilaa. Lisäksi järjestelmässä on myös älykkyyttä. Termostaatteja ohjaavan keskuksen kautta voidaan suorittaa pudotuksia, muiden laitteiden ohjauksia jne.

Mutta kaikista paras oli lisävarusteena saatava kaukosäädin jolla voidaan pudottaa minkä tahansa huoneen/huoneryhmän/koko talon lämpötilaa. Ajastus, logi. Kaukosäätimellä voidaan nimetä haluttu huoneryhmä, esim alakerta omaksi ja yläkerta omakseen tai vaikka makuuhuoneet omakseen. Ajastuksella voidaan asettaa vaikka lämpötilan pudotus tietyille huoneryhmille esim. kuten poissa kotoa toiminnalla tai  vaikka niin että yöksi makuuhuoneita viilennetään...

Kyseinen järjestelmän on ollut pari vuotta isäpuolellani Timolla käytössä (ilman kaukosäädintä) ja on toiminut hyvin. Patterit kestävät noin vuoden verran ennen vaihdon tarvetta (aaa).

Kirjoitan Novrelista/Danfossista lisää kun saadaan se asennettua.

VVI (LVI) suunnittelma ja valvonta otettiin Heatcon Finland Oy:n kautta. Naapurissa sattui sopivasti asumaan yrityksen edustaja joten valinta oli yhdellä puhelin soitolla selvä. Tiistaina kävimme toimistolla ja erittäin hyvällä yhteisymmärryksellä oli suunnittelija ja valvoja mukana juonessa vesitakkojen asennuksia myöten. Tästäkin lisää myöhemmin kun homma saadaan kunnolla käyntiin.

3 kommenttia:

  1. Meillä Devilink langaton lämmityksen säätöjärjestelmä. Speksien perusteella aika pitkälle samanlainen järjestelmä kuin tuo CF2 ja myös Danfossin alaisuuteen kuuluva. Näyttipä Novrelkin sitä tarjoavan. Molemmat käyttävät taajuuksien perusteella Z-Wave protokollaa, joten ainakin teoriassa pitäisi olla mahdollista lukea/ohjata laitteita esim. PC:n kautta. Toki tarvii olla sopiva ohjelmisto tai osaamista sellaisen toteuttamiseen.

    Infrapunasysteemi lienee parempi ainakin sellaisissa saneerauskohteissa, joissa lattialämmitys valmiina ja lattia-antureiden jälkiasentaminen on vaikeaa. Itse vedin jokaiselle lattiapiirille (19 kpl) suojaputken lämpötila-anturia varten. Jakotukkien toimilaitteita ohjaavat FT kytkentäyksiköt ovat rivissä jakotukkien yläpuolella. Näihin yhdistettiin lattia-antureiden johdot. Tulihan se kalliimmaksi kun joutui hankkimaan pidemmät anturijohdot (suuruusluokkaa 20€/10m), mutta toisaalta eipähän releiden naksahtelu haittaa kun ovat keskitetysti jakotukkien yhteydessä (KHH, TEKN ja AT). Langattomia huonetermostaatteja on 6 kpl. Näissä tiloissa säätö tapahtuu pääsääntöisesti huoneilman lämpötilan mukaan ja muut sitten lattia-antureiden perusteella (lähinnä WC:t ja lattiakaivolliset tilat).

    Lämpötilojen säätö on kyllä hyvin tarkkaa. Järjestelmä on suorastaan tylsä kun toimii niin vaivattomasti ja hyvin! :) Toki näin alkukeväällä kun ei raaski sulkea sälekaihtimia, niin päivisin huonelämpötilat kohoavat auringon vaikutuksesta. Siihen ei varmaan mikään lattialämmityksen säätöjärjestelmä auta. Jos häiritsee, niin parempi suosia massiivisia rakenteita väliseiniä myöten.

    Sellaisia eroja huomasin, että Devilinkissä ei ole kiertovesipumpun ohjausta. Meillä hybridivaraajalta lähtevän veden lämpötilaa ohjaa Ouman EH-800 ja alkuun oli sellaista ongelmaa, että laite hälytteli lämpötilarajojen ylittämisistä/alittamisista. Syyksi paljastui Devilink, joka päiväsaikaan ajoi kaikki toimilaitteet kiinni (sinänsä aivan oikein lämpötilapyyntöjen mukaan). Tästä seurasi, että vesi ei enää kiertänyt järjestelmässä ja Oumanin lämpötila-anturi alkoi tavallaan näyttää virheellisiä arvoja. Ongelman voi korjata määrittämällä esim. muutaman kostean tilan lattian lämpötilapyynnöt niin korkeiksi, että käytännössä toimilaite ei mene koskaan kiinni. Jakotukin päähän voi myös asentaa ylimääräisen kuristimella varustetun lenkin, jolloin vesi kiertää vaikka kaikki toimilaitteet olisivat kiinni. Itse päädyin ensimmäiseen vaihtoehtoon. Oumanista vielä sen verran, että ainakin käyttöohjeen perusteella pitäisi laitteella pystyä toteuttamaan esim. vesikiertoisen takan latausautomatiikka.

    Huonelämpötilojen alentaminen ajastetusti on ainakin lattialämmityksen osalta vähän niin ja näin. Varsinkin massiiviset betonilattiat taitavat olla niin hitaasti reagoivia, että ehtiikö esim. yön aikana tapahtua merkittäviä lämpötilamuutoksia huoneilmassa - ainakin epäillä sopii. En ole vielä omassa talossani asiaa kokeillut. Välipohja on vielä eristämättä, joten testaaminen tässä vaiheessa ei ehkä järkevää. Poissa-toiminto tietysti järkevä ja näyttäisi toimivan hyvin.

    Eihän nämä hienot säätöjärjestelmät tietenkään aivan ilmaisia ole, mutta hyvin tyytyväinen olen silti ollut. Ja jos ajastustoiminnalla järjestelmä maksaa itsensä takaisin esim. 30 vuoden kuluessa, niin silloinhan kustannuksilla ei merkitystä. Toivossa on hyvä elää. :)

    VastaaPoista
  2. Tuo z-wave näyttää mielenkiintoiselta, täytyy tutustua tarkemmin. Pikaisella vilkaisulla löytyi kuitenkin jo tällainen mielenkiintoinen härveli ebaysta:
    http://cgi.ebay.co.uk/MicasaVerde-Z-Wave-Internet-Gateway-VERA-/160530732744?pt=UK_Gadgets&hash=item25606096c8#ht_1939wt_905

    Oumanin 800:sta itsekin mietiskelin, täytyypä pistää ongelma mieleen. Oumanilla voi ohjata vesitakkaa, mutta siihen täytyi muistaakseni lisätä jokin lisä kikkare. Vesitakalle tuota mietinkin kaveriksi muun lämmön ohjauksen lisäksi.

    Meillä tulee kaikki makuuhuoneet yläkertaan jossa 3xkerros kipsissä vesiputket. Lämmönvaihtelu on siis nopeampaa. Täytyy kokeilla tuota yötiputusta, siihen on kyllä vielä aikaa :)

    Tuo cf-2 systeemi ei juurikaan tullut kalliimmaksi (muutamia satasia) kuin muuta saamani tarjoukset.

    Kiitokset Arvis taas hyvästä kommentista!

    VastaaPoista
  3. Eipä mitään! Mukavaa kun on muitakin, jotka ovat pitkällisen harkkinan jälkeen päätyneet samanlaisiin ratkaisuihin. Tie on pitkä ja kivinen, mutta uskoakseni lopussa kiitos seisoo! :)

    En ole tuohon Z-Waveen tutustunut vielä riittävän syvällisesti, että uskaltaisi noita "monipuolisempia" tuotteita hankkia. Olisihan se hienoa, jos löytyisi sellainen laite, mikä toimii samalla WLAN modeemina ja Z-Wave "tukiasemana". Z-Wave verkko näkyisi esim. tietokoneille paikallisesti WLANin (eli Wi-Fi) kautta ja oletettavasti myös Internetin yli reitittimen läpi. Tämä laite mahdollisesti tekee juuri sen:

    http://www.northq.com/products/zwave/nq900.html

    Mainitsemasi VERA taitaa olla hyvin pitkälle samantyyppinen tuote, mutta ilmeisesti WLAN puuttuu. Ajattelin kuitenkin lähteä liikkeelle hankkimalla tämän:

    http://www.controlthink.com/zwavesdk.htm

    Microsoftin .NET kehitysalusta on entuudestaan tuttu, joten tuon avulla uskoisin pääseväni aika hyvin sinuiksi Z-Wave tekniikan kanssa. Ymmärtäisi sitten vähän paremmin esim. noiden Z-Wave reitittimien sielunelämää. Samoin tulisi kokeiltua tuo Devilink, että onko se todella ulospäin avoin, eli voisin esim. seurata PC:lle luomallani ohjelmistolla huoneiden ja lattiapiirien lämpötiloja, kenties jopa ohjata niitä, yms. Tuli myös laitettua jonkin verran langattomia valaisikytkimiä ja vastaanottimia (Strömfors Connect), niin voisi nuokin testata siinä samalla. Mikäli homma toimii PC:n ja Z-Wave laitteiden välillä, niin siinä vaiheessa voisi melkein sanoa, että vain taivas on rajana.

    Meillä myös suurin osa asuintiloista yläkerrassa ja ainakin toistaiseksi vielä siinä uskossa, että lämpötilojen ajastuksella on kevytrakenteisessa lattiassa mahdollista saavuttaa säästöjä. Aika näyttää... Vielä kun saisi laitettua Z-Wave pohjaiset sähkönkulutusmittarit hybridivaraajan vastuksiin ja vesikiertoisen takan kiertovesipumppuun, niin saisi jonkinlaista todistusaineistoakin oletetuista kustannussäästöistä.

    Arvelinkin, että CF2 ei varmaan tuo kovin paljoa lisää kustannuksia. Siinä kun esim. yksi toimilaitteiden ohjausyksikkö pystyy ohjaamaan kymmentä toimilaitetta - Devilinkissä pitää jokaiselle lattiapiirille olla omansa. CF2 lienee suunniteltu pelkästään vesikiertoisiin järjestelmiin ja Devilink käy sekä vesi- että sähkölämmitteisiin lattioihin - siitä kai erot toteutustavoissa.

    VastaaPoista