Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 7. helmikuuta 2011

Maakylmä esilämmittää ja esijäähdyttää

Maakylmä putkea tuli siis laitettua hiekka/kiviperäiseen maahan noin 200 metriä, 2-3 metrin syvyyteen. Putkessa tulee kiertämään glygoli (tai parempi) nestekiertopumpun avulla erilliseen maakylmäpatteriin. Patteri tulee tuloilmakanavaan ennen ilmanvaihtokonetta (tai PILP:ä tässä tapauksessa).
Nestekierron nopeutta ja sitä onko pumppu päällä laisinkaan tullaan ohjaamaan mahdollisesti Celotronin Home controllerilla tai muulla vastaavalla laitteella. Ohjaukseen tarvitaan älykkyyttä sen verran että kun ulkoilma on esim. +10 lämmintä, ei sitä tietenkään jäähdytetä +6 asteen vedellä kylmemmäksi vaan nestekiertopumppu pysäytetään. Myös "perhospeltiä" olen suunnitellut tuohon kaveriksi. Perhospelti sulkee tuloilmakanavan mikäli tulee sähkökatkos. Tämä sen vuoksi että pakkanen ei pääse jäädyttämään patterissa olevia nesteitä koska nesteet eivät tällöin kierrä.

Laskeskelin alle Valloxin maakylmäpatterin esitteestä paljonko maakylmäpatterilla suurinpiirtein esilämmittää tai esijäähdyttää ennen ilmanvaihtokonetta. VEAB:n arvot ovat saman suuntaisia. Kyllähän tuosta ihan merkittävä apu näiden lukujen valossa on noin 50w tehonkulutuksella (nestekiertopumppu). Poistoilmalämpöpumppu voi keskittää ilmanlämmityksen sijaan tehostaan entistä enemmän veteen siirrettäväksi. Seuraavaksi kirjoitankin sitten Futuranin poistoilmalämpöpumpusta joka tähän on kaveriksi kaavailtu. Sitä odotellessa...

Esilämmitys (talvella)











Esijäähdytys (kesällä)













Valloxin esite
VEAB:n esite

6 kommenttia:

  1. Terve,

    Itsellä rakennusprojekti menossa, ja laitoin myös vastaavan maapiirin ulkoilman esilämmitykseen / jäähdytykseen. Talon alta jouduttiin vaihtamaan savimaata vajaa 2m, joten laitoin putkiston (n. 180m) talon alle kaivannon pohjalle. En tiedä, onko siitä mitään hyötyä olla talon alla, mutta sain sen sinne ilman ylimääräisiä kaivantoja.

    Noihin laskelmiisi sen verran, että veljellä on parin vuoden käyttökokemus vastaavasta järjestelmästä (putkisto noin 150m), Veabin patteri (linkkisi mukainen) 250mm kanavassa. Ilmavirrat noin 90 l/s. Teho on erinomainen, -30 asteen ulkoilma lämpiää noin -2 asteiseksi, joten teho on silloin jopa 3 kW luokkaa. Kesäaikaiset jäähdytykset aikalailla kuten olet laskenut, +30 -> +17 asteiseksi. En tiedä, millä virtaamalla neste liikkuu.

    VastaaPoista
  2. Terve,

    kiitokset erittäin mielenkiintoisesta kommentista ja hauska kuulla että on muitakin tälle "tulevaisuuden" tielle lähteneitä pellepelottomia :).

    Veljesi järjestelmän esilämmitys kuulostaa kyllä hurjan tehokkaalta. Osaatko yhtään sanoa mikä on nesteenlämpötila ollut talvisaikaa? Muuta tekiää en noin hurjille teholukemille keksi... tarkoitithan muuten tuolla -2 asteella että se on patterin jälkeen mitattu, ei LTO jälkeen?

    VastaaPoista
  3. En tarkkaan osaa sanoa nesteen lämpötilaa, pitäis kysellä. Muistaakseen se on alkusyksystä (syys-lokakuu) jotain lähempänä +10 asteista jos en ihan väärin muista. Loppukeväästä sitten varmaan +4 luokkaa.

    Joo -2 toki ennen LTO:ta, sisäänpuhallus sitten niin korkea, ettei jälkilämmitystä tarvitse koko talvena. Hänellä ulkoilmakanava siis 250mm, itsellä tulee 200mm.

    Kait noihin saa jonkin releohjauksen, jolla pumppua voisi ohjata automaattisesti lämpötilojen perusteella? Veljellä ei ole, vaan hän laittaa syksyllä pumpun päälle kun kelit jäähtyy ja keväällä sammuttaa. Kesäksi sit taas päälle.

    Näillä näkymin kone on joko Enervent Pingvin eco ede tai Pandion eco ede. CG-mallissa olisi tuo patteri mukana, mutta se on tarkoitettu maalämmön yhteyteen, joten siinä on 3-tieventtiilit yms. mukana, joita en ilmeisesti itse tarvi kun piiri on pelkästään iv:n esilämmitystä varten (?). Pelkkä patteri ja kiertovesipumppu kait riittää. Mietin vain tuota automatiikkaa, että eihän tuota maapiirin nestelämpötilaa voi mitata, jos pumppu ei käy.. Eli ohjaus pitäis perustua vain ulkolämpötilaan (?). Jäähdytyksen ohjaus voisi perustua myös sisälämpötilaan.

    VastaaPoista
  4. Moro,

    itse katselin ennen tuota Futurania Valloxin mallia jossa tuo patteri tuli mukana. Siinä on ohjaus myös patterille. Myös muistaakseni edullisempi kuin Enerventit.

    Ohjaus on myös mahdollista toteuttaa jollain älykkäällä relepohjaisella boxilla kuten juuri tuo Celotron. Siihen saa lämpötilaanturit ja niiden mukaisesti ohjaus..

    VastaaPoista
  5. Hei

    Mielenkiintoinen aihe tämä PILP+ esilämmitys. Mikä olikaan Futuran COP 0:ssa asteessa?
    Itse laitoin juuri suoraan Futuranille kyselyä FF 1100-250-mallista. Siihen voisi laittaa esilämmitystä hoitamaan 3,5 kW maapiirin, jolloin sisääntuleva ilma lienee aina plussan puolella. Yhdistelmän vuosi COP voisi olla mutu-tuntumalla paljon parempi kuin MLP!

    Oletko jo lyönyt lukkoon Futuranin? Toimiikohan takuu ja varaosien saanti myös jatkossa? Mitenköhän hyvää ja ennen kaikkea luotettavaa tekniikkaa laitteessa käytetään vrt. Enervent ja muut ns. laatuvalmistajat? Onko EC puhallin? Aiotko liittää kodinautomaatioon?
    Mielenkiinnola seurailen blogiasi, tosin omat vainnat täytynee tehdä nenn kuin oma laitteesi saadaan käyntiin :)

    Tsemppiä projektiin!

    VastaaPoista
  6. Terve Ville. Coppi vaihtelee futuranissa sen mukaan mitä lämmöntalteenottokennon jälkeisen jäteilman lämpötila on. Sain Futuranilta mittaustietoa eräästä kohteesta mutta en niitä tässä vielä ala kirjoittamaan. Kirjoitan laitteesta myöhemmin sitten kunnolla kun saan vielä lisätietoja Futuranilta. Futuran on siinä mielessä lyöty lukkoon että tuo on ainoa jolla voi lämmittää ulkopuolista vesivaraajaa.

    Valmistajasta sen verran että Futuranilla on ilmeisesti Nilanin (vai oliko Niben) entisiä suunnittelijoita työstämässä näitä laitteita.

    Tarkoitus oli ensin liittää jotain ohjausta laitteeseen mutta voi olla että ei ole tarpeellista. Mutta palataan asiaan kun on ajankohtaisempi, nyt täytyy suunnata kaikki tarmo talopaketin saapumiseen, aikaa enään viikko!

    VastaaPoista