Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 31. tammikuuta 2011

Vesitakka katsaus

Olen todennut että järkevin takkavaihtoehto olisi vesitakka koska se ei keskitä lämpöä yhteen paikkaan olohuoneessa vaan jakaa lämmön tasaisesti koko taloon vesikiertoisen lattialämmityksen kautta. Lämpösäteily ulospäin on ainoastaan 10-15% luokkaa. Nykysillä matalaenergiataloilla tai passiivitaloilla normaalin massaan perustuvan takan/uunin lämmittäminen on ongelmallista. Olohuone lämpenee helposti yli +25 asteen ja muihin huoneisiin lämpö leviää maltillisemmin vain ilmanvaihdon kautta.

Olen yrittänyt etsiä tietoa suomessa myytävistä vesitakoista. Valitettavasti tuote on suomen kamaralla vielä tuore ja tarjonta on vähäistä. Niinpä kokemuksiakaan ei ole vielä hirmuisesti kertynyt. Tätä täytyy oikein ihmetellä koska suomen luulisi olevan edelläkävijä takkojen valmistamisessa. Ainoa joka on edes jollain tavalla lähtenyt tähän mukaan on Tulikivi/Kermansavi. Tulikiven tarjoama ratkaisu on upottaa lämpöä siirtävät elementit normaaliin kivitakkaan jota kautta takan/uunin pintalämpöjä saadaan alemmas ja siirrettyä veteen. Tämä on kuitenkin viritys vanhan päälle, ei oikea vesitakka.

Vesitakoissa myös hyötysuhde on varsin hyvä. Luettujen kokemusten perusteella  1-2 pesällistä puita päivässä riittää tuottamaan tarvittavan lämpimän veden. Tämä olisi itsellänikin tavoittaana. Oman lisänsä tuonee minulla vielä savukaasukeräin joka tulee saunan kiukaan yhteyteen.

Yksi ajankohtainen ja huomionarvoinen asia vesitakkaa hankkiessa on sähkökatkokset. Viime viikon lehdista on varmasti osunut jokaisen silmiin uutiset joissa useita kotitalouksia on päiväkausia ilman sähköä. Vesitakkahan ei toimi ilman sähköä koska vesi täytyy saada kiertämään kiertovesipumpun avulla vesivaraajaan ja sieltä lattiaan. Tähänkin on onneksi keinot: akkuvaraus invertterin kautta pyörittämään kiertovesipumppuja tai parempi vaihtoehto, agrigaatin ohisyöttö sähkötauluun. Jälkimmäisessä tapauksessa saadaan sähköistettyä koko talo (tosin ei kovin suurelle kuormalle).

Kirjoitan tähän Suomessa jälleenmyytävistä vesitakoista joita olen itse löytänyt. Osasta löytyy jonkinlaista keskustelua. Sanonpa sanasen myös jälleenmyyjistä joilta olen takoista tietoja ja tarjouksia pyydellyt...

Kuulisin mielelläni lisää tietoa vesitakoista jos jollakulla sellaista on.

Nordica (Italialainen). Tätä myy mm. Tulituote.
Tässä keskustelussa on tuore takan pystytys 2011. Tulituoteelle täytyy antaa erittäin hyvät pointsit asiakaspalvelusta ja tuotteetkin ovat sivuilla hyvin esillä. Hyvän tarjouksen myös sain tuolta kokonaispaketista jossa olisi ollut Thermobase BSA takkasydän, regulaattori, pumput ym. Takkasydän noin ~3000€.


Interwebissä on kuitenkin epäilyjä Italialaisien vesitakkojen laadusta. Tiedä sitten onko väitteillä jotain perää. Kannattanee kysellä oheisen linkin kautta kokemuksia takasta ja sen laadusta.


Normatherm (Saksalainen)
Ehkä se vesitakkojen "Mersu". Keskusteluja löytyy tästä takasta kaikista eniten ja niistä päätelleen tämä takka on yleinen passiivi taloissa saksanmaalla. Itsekin todennäköisesti tähän päädyn sen laatumielikuvan ja toiminnallisuuden takia. Keskusteluja:


http://www.passiivi.fi/sivu/forum_nayta&vid=312
http://www.passiivi.fi/sivu/forum_nayta&vid=1674
http://www.passiv.fi/?page=7&lang=fi&kate=Normatherm-vesitakka - Kuvia

http://www.passiivienergiatalo.com/?page_id=54
http://www.passiivienergiatalo.com/?p=481

Takkaa myy suomessa:
www.vesitakka.fi jota en voi ainakaan omakohtaisilla kokemuksilla suositella. Sivustoilta ei löyty muita yhteystietoja kuin sähköposti. Tarjouksen tuolta kyllä sain mutta kun kysyin tarkempia tietoja ei sitä noteerattu lainkaan. Tarjouksen perään kyllä kyseltiin, mutta taaskaan ei muuta välitetty vastata kun yritin kysellä tarkennusta toimitukseen.
www.ricadesign.com tänne myös risut. Kyselin tarjousta ensin puhelimitse ja silloin sainkin langan päähän asiallisen henkilön joka osasi jotain takasta kertoa. Kuitenkaan tähänkään mennessä en ole saanut tarjousta kirjallisena useista sähköposteista ja soittopyynnöistä huolimatta.
www.linnatuli.fi asiallista tietoa takoista ja tarjous tuli nopeasti. Täältä todennäköisesti tilaan takkani jos en päädy suoraan saksasta tilaamaan.


Valmistajan takuu 3 vuotta

Kratki (Puolalainen).

Mielenkiintoinen vaihtoehto olisi Kratki Puolasta. Vesitakka on valmistettu 4mm kattilateräksestä ja takkaan saa vaikka mitä herkkuja. Tässä mm.  elektroninen tuloilmanohjain. Takassa on esitteen mukaan varsin hyvät hyötysuhteet ja hinta ei ole kovin suolainen, noin 3000€. Tätä myy suomen ekotalot jotka tarjoaa takka sydämelle 5 vuoden takuun. Asiallista yhteyden pitoa mitä olen tähän mennessä takoista kysellyt.

Voi olla varteenotettava vaihtoehto Normathermille!

Referenssikohde suomen ekotalojen sivuilta

Hoxter (Tsekkiläinen). Tätä myy linnatuli
http://www.linnatuli.fi/assets/files/hoxter/Katalog%20HOXTER%20ver.01.pdf

En löytänyt kokemuksia suomesta. Linnatulella olen saanut tähän referenssikohteen yhteystiedot. En ole vielä toistaiseksi ollut yhteydessä.

Exoflame (Ruotsalainen). Tätä myy euronom.
http://www.euronom.fi/filer/Exo_Flame_tuotekortti_0109.pdf

Esitteen mukaan aika heikko hyötysuhde.
Yksi keskustelu suomi24 palstalta.

36 kommenttia:

 1. Itsekin noita vesitakkoja ihmetellyt ja kohta pitäisi varmaan lyödä päätös lukkoon. Tämmöinen löytyi tänään, laadusta ei tietoa.

  http://kotituli.fi/index.php?main_page=product_info&cPath=22_4&products_id=301

  VastaaPoista
 2. tuli tilattua kratki:n takka puolasta, amelia 24 kW, varsin asiallisen tuntuinen takkasydän ja tuli nopeasti, rahti helsinkiin oli noin 170 euroa. Kun saan asennettua voin laittaa lisätietoja ... / petri

  VastaaPoista
 3. Moi Petri,

  itse tilasin myös vesitakan ja päädyin Hoxteriin. En ole tuosta vielä ehtinyt kirjoitella mutta ensituntumalta varsin jämäkkä ja viimeistellyn oloinen peli. Malli on tuo HAKA 63/51WI (WK15) eli tehoja löytyy 15-21kw.

  Laittelehan tietoja kun saat asennettua Kratkin. Itse saan varmaan takan asennettua ilman kuorta joskus reilun kuukauden päästä. Sitten juttua pukkaa tänne.

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että olet jaksanut kasata nämä tänne! Tuli luettua tarkkaan läpi. Kun saat kokemuksia, niin mielellään kuulisin lisää.

  Samoja vaihtoehtoja olen punninnut. Meidän projektissa tämä hanke varmaan syksy 2012.

  VastaaPoista
 5. joopasta joo, hidasta on päivitys mutta laitetaans nyt pitkästä aikaa jotain kokemuksia. Olisi oikeastaan pitänyt aloittaa blogi, tuo lämmitysjärjestelmän vaihto oli sen verran mittava projekti - maalämpöasennuksineen.
  Kratkin Amelia tuli 800 litran hybridivaraajan kaveriksi ja aluksi epäilin että takan teho olisi liian suuri varaajaan (Stiebel WBS 801 SOL) nähden, mutta teho/vesisuhde on aika hyvä.
  Samassa tilauksessa takan kanssa tuli ohjausyksikkö jolla voi ohjata käyttövesipumpun ja ilmanoton toimintaa, lisäksi siinä on yksi ylimääräinen ulostulo, joka tulikin tarpeeseen, maalämmön hybridivaraaja näet kerrostaa veden todella hyvin (niinkuin se on suunniteltu tekemäänkin) ja tämän johdosta vesitakan yhteiden ollessa varaajassa ylhäällä, on vesikin takkaa lämmitettäessä ylhäältä todella kuumaa ja alhaalta melko viileää. Kytkin tuon ylimääräisen ulostulon siten että WPF maalämpöpumpun (joka siis on vaihtoventtiilikone) oma kierovesipumppu pyöräyttää vettä hybridivaraajassa kun haluttu lämpötila on saavutettu. Lisäksi Stiebelin WPF sarjan pumpuissa on nerokas ratkaisu jolla pumpun kompressorin voi todella helposti komentaa ns. power off tilaan, ts. laitettaessa takkaan tuli, sammuttaa takka maalämpöpumpun.
  Olen ollut todella tyytyväinen Stiebeliin ja takkaa siivotessa on oikeasti mukava kuunnella pumpun surinaa, se tekee saman energian melko lailla vaivattomammin.
  Takassa on vielä yksi ongelma ennenkuin verhoiluja voi alkaa suunnittelemaan.
  Kratkin hormiliitos on huimat 220 mm ja koska kytkin tuon valmiiksi putkitettuun entiseen öljykattilan hormiin - joka siis on 100 mm - niin varsinkin tulta kohennettaessa ts. takan suurta lasiluukkua lämpimänä avattaessa, takka savuttaa sisälle melkoisesti. Käyttöön olisi mahdollista ottaa toinenkin hormi, ja joudun todennäköisesti menemään tuohon kahden hormin ratkaisuun, tuo toinenkin hormi näet on puolen kiven kokoinen.
  Mutta koitan päivittää tilannetta, tai mahdollisuuksien ja ehtimisen mukaan tehdä vaikka tuon aiemmin mainitsemani blogin.

  / pete

  VastaaPoista
 6. ...sen verran korjausta edelliseen että tietenkään takan ohjausyksiköllä ei ohjata käyttövesipumpun vaan siis kiertovesipumpun toimintaa...

  VastaaPoista
 7. Ottaako tuo ohjausyksikkö tiedon siitä milloin vesi lähtee kiertämään savukaasuista vai veden lämmöistä?

  Millä periaatteella tuo ilmanohjaus toimii? Millaiset liitännät tuossa on raitisilmaputkeen? Mietin tuota ohjausta itsekin ja ei ole mahdotonta jos sen joskun tämä Hoxterin kaveriksi laittaisi mikäli siitä on hyötyä. Hoxterissahan ilmanottoa ohjataan manuaalisesti.

  VastaaPoista
 8. Ilmanohjaus kuristaa ilmaa servolla, näyttäisi olevan rc-autoista tuttu, putki on tavallista 100mm IV putkea. Lämpötilanmittaus tapahtuu vesivaipassa olevasta taskusta. Hyödyllisyydestä en kyllä loppujen lopuksi tiedä, kun takan sytyttää on ilmakanava auki ja pikkuhiljaa lähetyttäessä ennalta säädettyä palamislämpötilaa, kuristaa servo ilmanottoa kunnes lopulta sulkeutuu kokonaan (avautuakseen taas kun lämpö laskee).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi. Minulle tuli Kratkin Zuzia NP24 vesitakka. Juuri ollaan saatu se kytkettyä ja ensi viikolla päässee ottamaan savut. Tilasin takan Viron kautta ja oli mielestäni melko edullinen.

   Eräs kysymys olisi johon kaipaisin vielä vastausta. Takassa on vesitilan sisällä turvakierukka. Pitääkö vesijohdon kytkentä olla niin, että kierukka on koko ajan täynnä vettä ja termostaattiventtiili siis jättöpuolella, vai niin että venttiili on tulopuolella ja kierukka siis tuhjänä? Voiko toimia molemmilla tavoilla? Kuka osaisi sanoa?


   terveisin Jartsu

   Poista
  2. Onko Zuzia toiminut kuten luvattu ?

   Poista
 9. Meillä on tuo Suomen Ekotalojen vesitakka paketti aurinkokeräimillä höystettynä.Olemme niiden toinen referenssikohde Kiimingissä.Niiden nettisivuilta näkee muutaman kuvan verran miten tekniikka on meillä laitettu.
  Otin heiltä myös asennuksen ja hyvä niin,koska itellä se olisi jäänyt tekemättä!

  Olen varsin tyytyväinen koko systeemiin,tosin keräimistä ei vielä paljoa ole kokemusta.Takka toimii hyvin ja sähköä menee mielestäni todella vähän.Puita sitten meneekin reippaanlaisesti.

  Kovilla pakkasilla -20...-35 olen lämmittänyt vettä aamulla ja illalla,kun tuo meidän varaaja ei ole kun 600litranen maahan upotettu versio.

  Nyt vaan odottelen aurinkoa auttamaan lämmityksessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Termocamino (aka Berlusconi), savuttaa kummallisesti sisälle kun luukkua avaa. On tutkittu kaikki , hormiliitännät, hormit, korvausilmat yms. ei auta, en suosittele koska tämä ei asuintalossa tunnu toimivan. Lisäksi tuote "tuntuu Fiatilta", sieltähän se on kotoisinkin...

   Poista
  2. Laitathan vielä kokemuksia kun olet asentanut sen korvausilmanottoaukon ja tehnyt piippumuutokset ja kunnon piipunhatun. Polttotekniikan kanssa kokemus tuo varmuutta :) Terveisin: Tulituotteen klopit + tehtaan mies

   Poista
 10. itse päädyin normathermin 15kw:n vesitakkaan lähinnä yrityksen näyttöjen perusteella. sen tuntui turvallisimmalta ja laadukkaimmalta ratkaisulta 30-vuoden kokemuksella. normaalisti en monissakaan asioissa kovin arka ole, mutta kun kolme alle kouluikäistäni leikkii olohuoneen takan edessä, haluan olla varma että kuumat vedet kiertävät siellä "oikella" puolella

  kun asennettu, laitan kokemuksia

  VastaaPoista
 11. Mistä paikasta Puolasta olette tilanneet noita Kratkin takkoja?

  VastaaPoista
 12. itse tilasin suoraan kratkilta, homma toimi ongelmitta. takka oli ilmestynyt lavan päälle pihalle eräänä päivänä kun tulin töistä.

  VastaaPoista
 13. Minulla on ollut Vesitakka käytössä jo vuodesta 1986, vesivaraaja on 1500 litraa, muistaakseni teho on teho 38 KW. Vesikierto vie lämmön pattereiden kautta huoneisiin. Varaaja lämmittää myös käyttöveden. Latauspumppu käynnistyy kun vesi on halutunlämpöistä, pumppu sitten syöttää sekoittaen takaisin lämmintä jotta ei synny kondessia vaippaan. Kiukaan perässä voi myös olla vaippa joka siirtää myös lämmön varaajaan.
  Normaalikäytössä sitte Öljypoltin käyttää varaajan "yläkertaa" ja näin ei lämmitä vettä turhaan.
  Tämä ratkaisu syntyi meille kun tuohon aikaan oli eri hankkeita lämmitysmuodoista ja tein tätä koskevan ehdotuksen, josta tuli hanke erään öljy yhtiön kanssa ja tunnettu Suomalainen yhtiö teki meille tuon vaipan.
  Annan tarvittaessa lisätietoja

  VastaaPoista
 14. Tilasin Kratkin hieman halvemmalla Virosta kun tarjosivat tehtaalta. 1300 eur pihaan tuotuna ei ole paha. Ehdottomasti kannattaa sitten eristää runko villalla, sillä paljas vesivaippa on aikamoinen patteri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. löysitkö mistään edes englannin kielistä asennus ohjetta? Tarvetta olisi kun tuo puolan kieli ei oikein taivu.

   Poista
  2. Itse kysyin tuolta Kratkin myynnistä englannin kielistä esitettä elektronisesta tuloilmanohjaimesta ja sain sen sieltä kautta nopeasti. Kannattaa siis kysyä sieltä.

   Poista
 15. turvaventtiili tulee kytkeä siten että takan sisällä olevassa kierukassa ei ole normaalitilassa vettä (painetta), muutenhan tuossa käy siten että takan kuumentuessa ja veden laajetessa paine kierukassa kasvaa.

  VastaaPoista
 16. Asennetaanko noille kratkin takoilla jo rakennusvaiheessa oma tuloilma putki ulkoa, joka kytketään takassa olevaan ilmanottoliitäntään? Onko ilmanotto liitäntä minkä kokoinen ja missä kohtaa takkaa se sijaitsee? Saiko tuolta virosta tilattua myös elektroonista ilmanohjainta?

  VastaaPoista
 17. Olet oikeilla jäljillä, takka tarvitsee paljon ilmaa palaakseen. Olisi varmaan paras jos sille olisi mahdollista asentaa oma tuloilmakanava. Itsellänin ei ollut, joten otin tuloilman naapurihuoneesta eli autotallista. Kratkisssa tuloilmaliitos on takan takana, alla, ja typerän suorakaiteen muotoinen (ilmeisesti siitä syystä että pyöreä veisi enemmän tilaa) Tuttu peltiseppä teki liitosyhteen 100mm pyöreälle kanavalle, jollainen on myös kratkin ilmansäätimessä. Kratkin "ilmansäädin" on tosiaan 100mm kanavassa oleva, rc-autoista tuttu servo, joka kääntää putken sisällä olevaa läppää, mutta ainakin mun kokemuksien mukaan se toimii oikein hyvin ja eipähän ole varaosa kallis.

  VastaaPoista
 18. Meillä Kratki tulisi 35neliön olohuoneeseen ja mietin että miten paljon esim. 19kw takka lämmittää huonetta. Tarkoitus olisi asentaa maalämpö takan kanssa jotta ei aina tarvii olla tulia laittamassa, varsinkaan kesällä ettei olkkarista tule hirveän kuuma.
  Sammutatko ton Stiebelin WPF:n jollain katkaisijalla kun laitat tulet takkaan vai katkaiseeko takan kohonnut lämpötila pumpun. Meillä -53 rintamamiestalo, 210neliötä ja mietin riittäisikö 7kw vai pitäisikö olla 10kw pumppu.

  VastaaPoista
 19. "Tilasin Kratkin hieman halvemmalla Virosta kun tarjosivat tehtaalta. 1300 eur pihaan tuotuna ei ole paha."

  onko tuosta laittaa lisätietoja? eli ihan selvän mainoksen vaikka?

  VastaaPoista
 20. www.e-kamin.ee tuosta osoitteesta löytyy Kratkin takkoja ja myyjänä toimiva Veniamin taitaa jopa muutaman sanan suomea ja englannilla pärjää jo tosi hyvin.
  Meillä on 30 kw Amelia juuri asennettuna. Lämmittää eristämättömänä huoneen ihan kivasti ja vie varaajaankin hyvin lämpöä. Tosin nuo ilmoitetut tehot ovat varmaankin melkoisen matemaattisia arvoja ja tuskin saavutettavissa ihan normaalilla poltolla.

  Meillä takka kanssa savuttaa todella pahasti jos menee avaaman luukun tulen palaessa. Takka siis vaatii valtavan hormiyhteen ja hyvin vetävän hormin. Hormilähtö takassa on 230mm. Itse asensin takan vanhan huonosti varanneen takan tilalle jossa hormilähtö oli alhaalla. Tästä alaspäin menevästä hormista ei puolan takka juurikaan tykkään vaan savuttaa ikävästi käyttöä haitaten. Täytyy vielä kokeilla suurentaa yhdettä takan ja hormin välillä tällä hetkellä yhteenä on kolme 100 mm putkea. Jos ei sekään riitä niin täytyy varmaan kesällä rakentaa jatkuvasti ylöspäin viettävä hormiyhde.

  Tuloilma-aukot ovat ainakin tässä Ameli 30 kw takassa täysin riittämättömät. Palaa kituuttamalla niitä käyttäen. Tämän vuoksi olen tilapäisesti poltellut takkaa ilman mukana tullutta tuhkaluukkua, jolloin palaa hyvin mutta tuhkat täytyy siivota imurilla. Arina on myös kyseisessä laitteessa hieman ala-arvoinen, sillä se tahtoo jättää tuhkat arinan päälle, liian pienistä rei'istä johtuen.

  Lasi myös nokeentuu herkästi sillä ilmaa ei juurikaan ohjata lasille.

  Paloilmaa säätävä läppä on kanssa hieman kyseen alainen tuote ainakin meillä, ymmärtäisin sen käytön jos takassa olisi hirmuinen veto, mutta näin ei meillä ainakaan vielä ole.

  Takan yläosassa on myös palokaasujen poistumista hidastava läppä, jonka olisi kanssa voinut ehkä jättää takkaan laittamatta, pidän sitä itse koko ajan auki. Muuten palaa kituuttaen. Onko muilla toisenlaisia kokemuksia?

  Antille suosittelen järjestelmään takan ja lämpöpupun lisäksi varaajan hankkimista, vaikkapa Akvathermin Geo Solar, jossa on hyvin yhteitä niin takalle kuin lämpöpumpulle. Näin saat takan tehon paremmin talteen etkä aja sitä suoraan pattereihin. 750 tai 1000 l riittänee. Samalla kannattaa ottaa varaajaan aurinkokierukkavaraus, hintaa muutama satanen, jonka voi hyödyntää kun keräimet ja ohjainlaitteet jossainkohtaa halpenee. Itse olin tilaamassa suoraan Kiinasta viime kesällä mutta hanke hieman jäi muiden jalkoihin. Jos löytyy asiasta kiinnostuneita niin voitaisiin harkita yhteistilausta. Keräimet ja putket varmaankin ihan samaa laatua kuin muilla valmistajilla, mutta pumppussa ja etenkin valmistajan varaajissa hieman toivomisen varaa, mutta varaajan voi hankkia muualtakin.

  VastaaPoista
 21. Mielenkiintoista ja hyvää asiaa Teemu.

  Samaa mieltä, hormiyhde olisi oltava aika ylhäällä ja ISO.
  Jos käytössä on täyden kiven hormi, kuten vaikka vanhoissa pannuhuoneissa tai avotakoissa niin aina parempi. Itsella 9 m piippu ja 100 mm putkitus oli tuhoon tuomittu yhdistelmä, jouduin poistamaan tuon 100 mm:n putken ja asentamaan 160 mm:n. sen jälkeen toimii eikä juurikaan savuta.

  Samaa mieltä Teemun kanssa myös varaajan tilavuuden suhteen 1000 l on aika minimi 30 kW:n takan kanssa.

  VastaaPoista
 22. Suomen ekotalojen hinnasto on netissä, onko virosta tilanneet verranneen toteutuneita kustannuksia tuohon hinnastoon?

  VastaaPoista
 23. Laitetaanpa tännekin omia mittauksia, jos joku toinenkin vesitakan omistaja intoutuisi kertomaan käytännön hyötysuhteesta...

  Eli, takka on Aquaflam 17kw, joka varaa Akva Solar 750 varaajaa Laddomat 11-30 -paketilla. Minulla on takan putkilinjassa Pollucom energiamittari, jonka perusteella veteen siirtyy n. 35% puun energiasta. Polttamani puu on sekapuuta, enimmäkseen kuusta, eikä kuivuudeltaan mitään priimaa. Huipputehoa saan 23kW.

  Nyt jos jollain on mitattua tietoa esim. varaajan lämpeämisestä tietyllä puumäärällä, niin laittakaapa tänne, tai http://www.puulammitys.info -foorumille.

  VastaaPoista
 24. Hieman taustaa omasta projektista..
  Talo 60 luvulla rakennettu 1 kerroksinen, neliöitä n 110. Isohko remontti viime vuonna jolloin lattiat revittiin auki yms ja mahdollisuus oli lämpöjärjestelmän muuttamiseen.
  Eli
  -Puolan poikien vesitakka 19kw
  -Saksasta hommatut "kiina" aurinkokeräin paketti
  -1000 litran jäspin hybridi
  -vehofloorin laittialämmitys paketti
  - 2 kpl 6kw lämpöparoneja
  -Vanha öljylämmitys jäi varalle / osa käyttöön.
  -ohjaimena kaikille toimii sorel xchh

  Tuo meillä oleva lämmitysjärjestelmä on hieman lähtenyt lapasesta, mutta pojat kasvaa ja lelut kallistuu ;)

  Öljyn kulutus tipahti n 900-1000 litraa vuosi tasolla ja parempaankin olisi mahdollisuus kunhan oppii kikat ja konstit.
  Aluperin oli ajatus mennä vesitakan voimin ja kesällä keräimillä sekä lomien aikana öljy/sähkö.
  Talven aikana lämmitykseen käytettiin 2vk lomilla ja viitenä päivänä öljyä. Muuten on menty täysin vesitakan voimin. Takkaa ollaan poltettu iltaisin eli "työ ajan" jälkeen kolmesta neljään pesällistä. Lattiaan menevän lämpö pyörii n 30 asteen tietämillä. Kun takkaa polttaa riittäisi siitä 55-60 asteista vettä suihkuunkin, mutta meillä öljyn kääntö eko systeemille tietää venttilien kääntöä kellarissa, joten käyttövesi on täysin tullut öljykattilan kautta.
  Ainoa mikä tuottaa tällä hetkellä päänvaivaa on ohjainyksikön typeryys. Esimerkiksi 1.takan puiden polton lopettamisen jälkeen latauspumppu jää jauhamaan tyhjää 24/7 jolloin vesi jäähtyy turhaan.2. Aurinkokeräimet lähtee liian hitaasti liikkeelle, jolloin keräimissä nousee lämpötila yli 120 asteen jonka jälkeen ohjain katkasee pumpun ja lämpö jää katolle. 3. Lattialämmitys pumppu jauhaa vaikka ohjaimen oma lämmönsäädin ja vehofloor on nollilla, jonka seurauksena joskus saattaa sisällä olla reilu 30 astetta.
  Tuossa muutama seikka millä meillä saisi viellä kiristetty osto energiaa.
  Itse pitäisin tärkeänä ohjainyksikköä jos vesitakka- aurinko ja varaenergia (öljy tai sähkö) meinaa laittaa.

  Takan savuttamisen olen itsekkin huomannut ja kun alavetoa on niin meillä ainakin loppu sisälle savutus ja luukun nopea avaaminen pöläyttää myös (hissiluukku).
  Takkaan päädyin pitkälti tuon takuun vuoksi (5v) kun aikaisempia kokemuksia oli valurauta pesistä ja niiden kestävyydestä.

  Asennus ei tietenkään helpoimmasta päästä ollut ja aika pitkälti mutu tuntumalta sai mennä kun edes osasta tuotteista myyjinä olleillla ei varmasti ollut käytännön kokemusta laitteista pätkääkään. Toiseksi lähistöllä ei vastaavaa lämpöviritystä ole josta apuja olisi saanut.
  Voisi vesitakkaa hankkiville muistuttaa että esim 2000-3000e on pieni raha takasta jos laskee siihen päälle asennukset, kuoret, putkityöt.

  Kaiken kaikkiaan tyytyväisiä vesitakkaan ollaan oltu.

  Minkälaisia ohjaimia muut ovat käyttäneet?

  VastaaPoista
 25. Mulla on takan ja keräimien säätimenä vanhempi versio tuosta Sorel xchh:sta eli stdc.Se kyllä toimii niinku pitää.
  Takan pumppu pysähtyy kun lämpötila vesitilassa laskee tarpeeksi ja käynnistyy kun lämpötila nousee tarpeeksi.
  Keräimien pumppu alkaa pyöriin kun lämpötilaero on tarpeeksi suuri varaajan ja keräimien välillä.Yleensä pumppu pyörii täydellä teholla kun lämpötila keräimissä on noin 70astetta.

  Pumppujen käynnistymis ja pysähtymislämpötilathan voidaan määrittää säätimestä,ainakin mulla.
  Lattialämmitystä mulla hoitaa Sorel HCC4.

  Minä ostin kaikki osat Suomen ekotaloilta ja myös osittaisen asennuksen.

  VastaaPoista
 26. Voiko tuolle kratki vesitakalle tuloilman ottaa suoraan huoneesta? Vai pitääkö se ottaa suoraan takalle ulkoa?

  VastaaPoista
 27. Hei te kratkin jo kytkeneet!
  Mulle tulossa zuzia np24 ja takalta lämmönjakohuoneeseen pitäisi vetää putket nyt kun lattia on auki. Matkaa n.5metriä vaakaan. Olin ajatellut käyttää latauspiiriin 22kuparia ja hätäjäähdytys kierukalle 15kuparia. Mitä kokoja ootte käyttäneet kytkentöihin.
  Sitten lasiasiaa, onko muilla tietoa miten toi kratkin System Glass eroaa tavallisesta lasiluukusta? Onko siinä matalampi pintalämpö tai jotain muuta hienoa.

  VastaaPoista
 28. Onko kukaan löytänyt sitä valmiiksi eristettyä taipuisaa rst putkea mistään nettikaupasta esim puolasta tai virosta?
  ajattelin että voisi olla hyvä valinta vesitakan ja varaajan välille?

  VastaaPoista
 29. Eli oletteko tilanneet takkanne tuolta www.kratki.pl? Mikä sivu on tuo http://kratki.com/lv

  VastaaPoista
 30. Millä kuljetuksella teillä tuotu suomeen. Meillä pitäisi krakovasta. T-cati

  VastaaPoista