Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Vesitakassa ensimmäiset tulet + muuta takan ympärillä olevaa vermettä

Putkihommat alkaa olla siinä mallissa että vesivaraaja ja vesitakka on nyt kytketty. Hoxter vesitakkaan saatiin ensimmäisen kerran tulet sunnuntaina 6.11.2011!

Pesässä on lämmitetty pari kertaa rakennusjäte puuta pienehköjä pesällisiä ja hyvin silläkin lämpöä liikkui 1000 litran varaajaan. Ensimmäisellä poltolla yläosan ja keskiosan lämpö oli 40 asteen kieppeillä ja alaosa yli 20 astetta. Lähtötilanne oli 9 asteinen vesi.

Vesitakkana on siis Hoxter Haka 63/51WI. Takka on todella hyvin viimeistelty ja laadukkaan oloinen. Pesä on keraaminen ja kuoret 4-5mm terästä (EN 10025:1993 S235JR- 1.0037). Painoa takalla on noin 230kg. 

Takassa on täydellä pesällä tehoa 22kw joista 15,4kw veteen ja 6,6kw ilmaan. Takassa on kaksinkertainen lasiluukku jotta lasi heijastaisi mahdollisimman vähän lämpöä huoneelle. Takka on myös eristetty kyljistään (kts. kirkkaat kuoret takan ympärillä). Takasta lähtee 200mm savuputki supistettuna 180mm hormiin.

Vesitakka on hankittu www.linnatuli.fi. Kiitokset Ville ja Kalle erinomaisesta asiakaspalvelusta ja neuvoista!

Vesitakan putkitus vedettiin valmiiksi vuotosuojatulla hehkutetulla 22mm cuponor 141 putkella. Putki lämpöeristettiin armaflexillä (solukumi). Putkivetoa tuli reilu 6m vesitakalta varaajalle. Automaattisia ilmausventtiilejä laitettiin reilusti jotta ilmaus ongelmilta vältyttiin. Cuponorin ja kaikki muutkin putket ja liittimet hommasimme Heatcon kautta. Kiitokset Joonakselle ja Saulille!

Pumppuna toimii laddomat 21-60 72 - asteen termostaatilla. Pumppu kierrättää vesitakan vettä niin kauan kunnes vesi on 72 asteista. Tämän jälkeen vesi pukataan varaajalle. Pumpussa on sähkökatkojen varalta vapaakierto, joka tuskin meidän tapauksessamme toimii koska putkivetoa on noin 6 metriä ja se nousee ylöspäin.

UPS pitää virtaa yllä sähkökatkojen varalta. Käyttöön on tulossa APC 1500VA SMART-UPS. APC:n ups jaksaa (ainakin teoriassa) pitää laddomatia ja lattiavesikiertopumppua päällä jopa 5-tuntia. Näin takkatulet ei häiriinny edes sähkökatkoksista. Pienempikin UPS olisi varmaan riittänyt :). Sama ups kytketään myös kiukaan lämmönvaihtimelle jahka sen aika tulee myöhemmin.

Akvaterm solar 1000 vesivaraaja on toimitettu Datasteeliltä (kiitokset Tero Lehtiselle erinomaisesta avusta ja yhteistyöstä!). Ohjeet kytkentöihin Terolta ja Akvatermiltä.Kiitokset myös Akvatermille erittäin asiallisesta asiakaspalvelusta.

Akvatermissä on käytössä 6 kw sähkövastus (jota ei vielä ole kytketty), esilämmityskierukka lämpimälle käyttövedelle, pääkierukka lämpimälle käyttövedelle sekä aurinkokierukka (tulevaisuutta varten). Vesitakan kuuma puoli tulee varaajaan yläosasta ja kylmäpuoli alaosasta. Futuran ja kiukaan lämmöntalteenotto liittyvät myös varaajaan yläosasta (ei vielä kytketty). Lattialämmityksen menovesi tulee nelitieventtiilin kautta.

Ouman EH-800B hoitaa lattialämmityksen menoveden säädön. Menoveteen otetaan lämpöä nelitieventtiilin avulla kattilan keski ja yläosasta. Nelitieventtiilissä idea on se että mikäli keskiosan lämpötila ei ole riittävä, ottaa nelitieventtiili lämpöä myös kattilan yläosasta. Ouman katsoo ulkolämpötilan mukaan sopivan lämpötilan lattian menovedelle ja asennamme myös sisälämpöanturin joka vaikuttaa osaltaan menoveden lämpötilaan. Oumannin käyttöönotto oli helppo ja se näytti hoitavan hommansa oikein mallikkaasti. Myös käyttäminen oli aika itsestään selvää. Ei juuri ohjeita tarvitse aukoa...

Hormi on schiedelin Rondo plus jossa on keraaminen sisus + villa + harkko. Hormin koko on 180mm. Pituutta noin 8,5m.


Schiedel Rondo plus
Takka sivusta
Laddomat 21-60
Cuponor 141 putkitusta
Ensimmäiset tulet!

Akvaterm Solar 1000 putkineen

Ouman EH-800b kytkettynä nelitieventtiiliin


8 kommenttia:

 1. Onko tuo vesitakka teidän pääasiallinen lämmitysmuoto vai vaan extraa?

  -Juha

  VastaaPoista
 2. Moi, ei ole. Tulee Futuran poistoilmalämpöpumppu + LTO yhdistelmä jonka edessä kiertää maalämpöinen vesikenno esilämmittämässä. Lisäksi kiukaaseen tulee 8kw lämmönsiirrin sekä varaajassa on 6kw sähkövastus (jota ei toivottavasti paljoa tarvitse). Myöhemmin järjestelmään on tarkoitus ottaa mukaan myös auronko... jahka nähdään paljonko nykysysteemillä sitä tehoa tarvitaan. Vai tarvitaanko ollenkaan :)

  VastaaPoista
 3. Kiinnostaisi tietää mikä lämmönsiirrin tulee kiukaaseen ja perustelut valinnalla. Itsellä on myös suunnitelmissa hyödyntää saunan lämmitys, joten olisi mukava kuulla mihin ratkaisuun päädyit.

  VastaaPoista
 4. Moi, Lupi lämmönsiirrin tuossa odottelee kiukaaseen kytkemistä. Saksan ebayn kautta 249€ kotiin kannettuna. Kirjottelen tuosta lähiaikoina juttua kunhan hormiliitokset saapuu ja pääsemme kytkemään tuota paikoilleen.

  http://kipposentie.blogspot.com/search/label/savukaasuker%C3%A4in

  eli sama mikä tässä jutussa näkyy ensimmäisenä.

  VastaaPoista
 5. Hei! Pikku vinkkinä että eristä kuteri liitin Armaflexistä. Eivät sovi yhteen, Armaflexissä on jokin joka aiheuttaa kuterissa reaktion ja liittimen joutuu vaihtamaan muutaman vuoden sisällä. Syytä en maalikkona osaa sanoa, mutta halkeaa ajan kanssa. Itsellä Termocamino WF25 joka toimii loistavasti! Sitä olen ihmetellyt että eikö tuo tulipesän keramiikka ole huono? WF25 mallissa kun koko tulipesä on lämmönvaihdinta.
  T: Lvi reiska

  VastaaPoista
 6. Moi, tyhmä kysymys mutta mikä on kuteri liitin? Otan toki vinkistä vaarin kun tiedän ensin mitä tarkoita.

  Tulipesä toimii Hoxterissa niin että kaasut ohjataan luukun edestä ylhäältä vesisäiliön reikien läpi. Tässä kuva joka havainnollistaa asiaa: http://www.linnatuli.com/vesitakat/hoxter-vesitakat

  Takkaan olen myös ollut erittäin tyytyväinen. Ainoat moitteet on liian pieni pesä koska puiden lisääminen on hiukan haasteellista niin että tuhkat ei pölähdä huoneelle.

  VastaaPoista
 7. Vanhemmat putkimiehet puhuvat kuterista aina kun on kyseessä messikinen puserrusliitin (joskus olleet cuteri -merkkisiä). Enpä ole koskaan kuullut armaflexistä johtuvasta halkeamisesta vaikka putkimies olenkin. Joskus 2003-2007 välisenä aikana oli liittimiä, jotka halkesivat johtuen jostain "jännityskorroosiosta", tai viisaammat sen noin selittivät. Omassa pannuhuoneessani niitä halkesi 8 kpl (22 mm).

  T: Juoni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm joo. Pitäsköhän varuiksi ottaa tuo armaflexi pois sitten messinkiliitosten päältä. Tässä enemmänkin juttua googlettamalla:

   http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=372.0

   Poista