Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 25. joulukuuta 2014

Lämmitysjärjestelmästä kokemuksia 2012 - 2014

Moron pitkästä aikaa. Ajattelin kirjoitella kokemuksia lämmitysjärjestelmästä kun sitä nyt on jo useammalta talvelta.

Sähköä on kulunut vuosilla (ilmoitan vain täydet vuodet jotka on asuttu):
2013 = 14500 kwh (laiskahkoa vesitakan lämmitystä)
2014 = aika lailla samaa luokkaa. Tässä myös heijastuu laiskahko vesitakan lämmitys alkuvuodesta sekä autotallin mukaan tulo (plussanpuolella pitäminen suora sähkö noin 35m2).

MELP - Duvents ja maapiiri


Olen ollut Duventsin toimintaan erittäin tyytyväinen. Lämpöä laitteista on jaksanut antaa yksinään koko huusholliin käyttöveden lisäksi aina +5 asteeseen saakka. Eli aina tuolta huhtikuusta lokakuulle. Maapiiristä on ollut iso apu sillä se yksinään jo jaksaa lämmittää etenkin syksyisin mukavasti raakaa ilmaa ennen pumppua. Duvent ohjaa maapiiriä päälle aina alle +5 asteen ja käytännössä tuloilma pysyy yli +5 astetta helposti vaikka yöllä kävisi pakkasen puolella jopa -10 asteessa. Taas helteellä maapiirin käynnistymisen saa säädettyä haluamaansa rajaan Duventsin kautta. Tämäkin ominaisuus on toiminut hienosti, joskaan Duvents ei aivan yksin jaksa koko taloa jäähdyttää esim. +30 asteen helteellä. Kaverina jäähdyttää myös ilmalämpöpumppu. Myöskään sulatuksia ei Duventsin juuri tarvitse maapiirin ansiosta tehdä. Raaka ilma kun pysyy 0 asteen tienoilla jopa -30 asteeseen saakka. Maapiiri vie noin 100w pyöriessään. Ja vielä kertauksena kustannukset noin 1000€ talonrakennuksen yhteydessä! Tämän hankinta ei kaduta, hinta / hyötysuhde kohillaan :)

Pumppu tuottaa siis energiaa noin 8kk ajan hyötysuhteella otto noin 1kw ja tuotto hieman reilu 3 kw. Pumpussa olisi vielä valmius aurinkopaneeleille joka olisi mielenkiintoinen lisä. Joskin olen laskeskellut että kesällä sen tuoma hyöty on aika pieni (MELP lämmittää edullista vetta muutenkin) ja syksyllä ei juuri enään paneeleista saada hyötyä irti. Kevät olisi ehkä se antoisin aika paneeleille mutta kuoletus aika taitaa olla sen verran suuri että saas nähdä raskiiko koskaan tähän investoida :)

Huolto Duventsissa on ollut vaivatonta, ainoastaa suodattimien vaihdot.


VESITAKKA - Hoxter


Kun MELP ei enään jaksa lämmittää on vesitakka lämmennyt joka päivä. Vesitakkaan olen ollut tyytyväinen, joskin jos voisin tehdä uudelleen valinnan valitsisin hieman suurempi pesäisen mallin. Tämä mahdollistaisi paremmin pidempien puiden latomisen pesään ja saisi kerralla suuremman panoksen palamaan. Nyt käytän noin 30 senttisiä puita ja niilläkin saa mukavasti koko 1000l kattilan tuonne 70 asteen tienoille. Kuvassa lämmitetty kuivalla koivulla noin 3/4 osaa pesällinen puita ja lämmöt noin 68 asteessa koko kattilassa. Syksyllä ja keväällä riittää siis puolikas pesä / päivä vallan mainiosti.

Huoltotarve on ollut vesitakan nuohous noin kerran kuukaudessa. Nuohouksessa putsataan vesitakan "tulireiät" joista liekit lyöläpi vesisäiliön ja lämmittävät näin veden.

Puita meillä menee vuodessa hieman reilu 10 pinokuutiota sisältäen saunomisen pari kertaa viikossa.


HARVIA Legend Kiuas + LUPI lämmöntalteenotto 

Kiukaan piipussa on myös LUPI merkkinen rosterista tehty kierukka joka ottaa lämpöä talteen saunottaessa. Käyrän mukaan teho näyttää aikalailla samalta kuin MELP:llä eli jotakuinkin arvioisin veteen siirtyvän LUPI:n kautta 3kw tehoa. Lisäksi tietenkin MELP saa buustia saunan poistoilmasta ja levittää lämpöä myös talteenoton kautta ympäritaloa.

ILMALÄMPÖPUMPPU - FUJITSU ASYG 09 LT Design

Ilmalämpöpumpun laitoin lähinnä mukavuuden halusta kesähelteitä varten. Tällä saadaan viimeisteltyä maalämpöpiirin jo osittain viilentämää sisäilmaan niin että +30 ylittävillä helteillä sisällä on siedettävät 22-23 astetta. Myös syksyllä ja keväällä pumppu on apuna lämmityksessä. Mutta siinä sen rooli on pienempi, vaikka hyötysuhde on jokseenkin aika hyvä siinäkin. Kuitenkin takka on se joka pääasiassa lämmittää pakkasen puolelle siirryttäessä ja silloin ILP on jo säädetty lämpöpyynnöltää pienemmälle. Etäohjaus olisi tässäkin kiva mutta ei välttämätön koska kaukosäätimellä voi ohjtelmoida haluttuja jaksoja eri lämpötiloille.

LATTIALÄMMITYKSEN OHJAUS

Lattialämmityksen ohjaus on Danfoss langattomilla termostaateilla ja kaukosäätimellä. Lamgattomat termarit ovat erittäin käteviä koska ne voidaan siirtää halutessaan mihin tahansa kohtaa huonetta. Kaukosäädin mahdollistaa erilaisia ohjelmointeja kuten lämmönpudotusta tietyille jaksoille. Tämä onkin kätevä ominaisuus esim. pidemmillä reissuilla talvella kun ei olla kotosalla. Ainoa asia mitä tässä kaipaisi ollisi etäyhteys lattialämmön ohjaukseen. Mutta se ei ole välttämätön lisä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti