Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 17. tammikuuta 2012

1-wire mittaukset avuksi vesitakalle

Vesitakan kanssa on poltettu nyt jo useampi pinokuutio puita ja takka alkaa tulla tutuksi. Aikaisemmin kun teknisen tilan ja kodinhoitohuoneen välissä ei ollut seinää pystyi varaajan lämpötiloja tarkkailemaan varaajan ylä, keski ja alalämpömittareista. Jostainhan pitää tietää miten lämpöä on varaajaan siirtynyt ja paljonko sitä on jäljellä. Varsinkin ennen kuin asensimme sähkövastuksen käyttöön ja lämmitys oli yksin vesitakan varassa.

Selvittelin aikani miten lämminvesivaraajasta saisi fiksusti tuotua varaajan lämpötilatiedot lähemmäksi takkaa. Löysin 1 -wire tekniikan ja tilasinkin täältä http://pcsensor.com/ 8 porttisen 1-wire sarjan kahdeksalla lämpötila-anturilla. Sarja toimii niin että usb-sovitin tökätään pc:n kiinni ja usb:sta on yhteys 1-wire hubiin josta taas lähtevät lämpötila-anturit pitkiä audiokaapeleita pitkin (jouduin jatkamaan kaapelia +10m).



Ilmaista softaa luentaan on tarjolla vaikka kuinka. Itse tykästyin suomalaiseen tuotokseen nimeltään LogTemp. Monipuolisella softalla näkee jokaisen mittauksen tiedot graafisena kuukausi/viikko/päivä tasolla,  tiedon voi lähettää esim. ftp:n kautta vaikka html sivulle, voi käyttää mysql kantaa jne (lue itse lisää sivuilta). Softan avulla sai hyvää vinkkiä myös siitä miten lämmittäminen on kaikista tehokkainta tehdä. Kattilan lämpökäyrät näyttävät onnistuneen ja epäonnistuneen lämmityksen oikein selkeästi :) Mielenkiintoista on myös jatkossa seurata esimerkiksi vuosittaisia ulkolämpötiloja ja laajennusta on tulossa mm. maalämpö/kylmä nesteen mittauksen muodossa.

Alussa takan vieressä majaili läppäri jossa softa luki 1-wire mittauksia, mutta tarkoitus on saada "sievempi ja pysyvä" ratkaisu takan viereen. Ratkaisu siihen miten tieto saadaan kuitenkin lähemmäs takkaa pienelle sirolle näytölle mietitytti minua hiukan enemmän. Ajatuksena on näyttää ainakin kattilan ylä, keski ja alalämmöt takan lähellä. Myös muita tietoja olisi jatkossa mukava nähdä näytöllä. Katsotaan mihin tämä kaikki johtaa :)

Ensimmäinen vaihtoehto jota mietin oli käyttää hyväksi LogTemp:n ftp ominaisuutta. Tässä tapauksessa lämpötilat olisi lähetetty webbisivulle josta ne olisi voinut näyttää laatikossa lojuneen kämmenmikron kautta (jossa wlan). Tässä kuitenkin ongelmana on se että näytettävä tieto on LogTempin muotoilemaa html:ää ja jos olisi halunnut vaikuttaa datan muotoon olisi tietoa pitänyt jatkojalostaa sievempään muotoon html sivulle. Olisin myös voinut kirjoittaa Windows Mobile sovelluksen joka näyttää tiedon selkeämmin. Tässä rakentamisen kiireessä vaihtoehdot eivät kuulostaneet kuitenkaan kovin houkuttelevilta.

Toinen ratkaisu vaihtoehto oli käyttää hyväksi Arduinoa johon olisi kytketty erillinen LCD näyttö.  Lisäksi halusin kuitenkin datan myös pc:lle joten data olisi todennäköisesti pitänyt lukea pc:llä mysql kantaan ja sieltä taas lukea se arduinolla. Tuo kuulosti kuitenkin taas liian vaivalloiselta ratkaisulta ja luovuin siitä aika nopeasti.

Löysin hyvän ratkaisun erillisestä valmiiksi koteloidusta kiinalaisesta LCD Smartie näytöstä joka kytketään suoraan usb -liitännällä pc:n. Näyttöä voi ohjata ilmaisella LCD Smartie softalla. Softa osaa lukea suoraan tekstitiedostoa (jonka LogTemp pukkaa ulos) ja jos haluaa vielä siistiä tietoa voi kirjoittaa  itse pienen yksinkertaisen pluginin pätkän jolla tiedon saa haluamaansa muotoon. Vanhana C# koodaajana tämä onnistunee helposti :)

LCD tilattu... jatketaan juttua kun se saapuu




6 kommenttia:

  1. Mitenkäs on lämpötilojen näyttöprojekti edennyt? Itse olen piakkoin asentamassa rakenteilla olevaan taloomme vesitakkaa ja aurikokeräimiä. Tuo kuvaamasi lämpötilannäyttö olisi oikein tervetullut lisä järjestelään.

    -Ville-

    VastaaPoista
  2. Moi,

    näyttö on käytössä. Joutui vähän hankalasti kikkailemaan tuon kanssa mutta toimii käytännössä nyt näin:
    1. Pc lukee logTemp softalla lokia tekstitiedostoihin
    2. Oma tekoinen softa muokkaa näistä logeista oman tekstitiedoston. (tämä siksi että en saanut lcdSmart softan rajapintoja kunnolla toimimaan syystä tai toisesta)
    3. LCD smartie lukee tuota oma äpöstettyä tekstifilua.

    Turhan monimutkaiseksi siis meni...

    Mutta mutta nälkä on kasvanut ja nyt virittelen vähän parempaa näyttöä jota voisi kosketuksella ohjatakin ja nähdä tuon logtempin kokonaisuudessaan :).

    VastaaPoista
  3. Itse värkkäilin kanssa noiden LCD-näyttöjen kanssa aikani, mutta päädyin sitten näyttämään datat web-sivulla ja iskin halvimman mahdollisen android-tabletin olkkarin seinään. Samalla tuosta web-sivulta voi sitten ohjata 1-wire -relejä ja näkee historiatiedotkin kivasti käppyröistä

    VastaaPoista
  4. Moi, kiitos Lare kommenteista. Erittäin kiinnostunut olisin kuulemaan tarkemmin miten ja millä olet hommaa toteuttanut ja etenkin mitä releitä ohjaat 1-wiren kautta?

    Itse tilasin myös adroid tabletin kiinasta ja virittelin web-sivun kautta (logtem tuottaa automaattisesti) toteutuksen. Palvelua hostaa winkkari läppäri jossa iis:n (web serveri) jakaa sivua ja siihen wlanilla kiinni.

    web sivusta näen kaikki mittaukset sekä graafit päivälle, viikolla ja kuukaudelle. Tarkoitus olisi vielä pistää jokin dns virveli tuohon että saisi ulkoverkkoon näkyville.

    PS. aikaisemmin käytetty LCD näyttö olisi myytävänä! Ottakaa yhteyttä jos kiinnostaa.

    VastaaPoista
  5. Niin Larelle vielä sellaista että millainen seinäteline sinulla on tuolle androidille? En itse ole vielä mitää järkevää(järkevän hintaista) ole löytänyt.

    VastaaPoista
  6. Laitoinpa aiheesta pari videoo, jossa on jotain vastauksia:

    http://www.youtube.com/watch?v=GnR5eGPoflQ
    http://www.youtube.com/watch?v=BVhwWlClDDQ

    VastaaPoista