Hengittävässä rakenteessa on ideana se että rakenne pystyy vastaamaan sisäilman kosteuden vaihteluihin sitomalla sitä rakenteisiin ja luovuttamalla sitä takaisin sisäilmaan tarpeen mukaisesti.
Meille valittiin kymppitalon hengittävällä rakenteella oleva KariMari. Alla olevassa kuvassa kuvattu talomme seinärakenne.
1. Ulkoverhous
2. Tuuletustila
3. Tuulensuojalevy 12mm
4. Ekovilla 250mm
5.Vahvistettu ilmansulkupaperi
6. EK-kipsilevy
(Kuva lainattu pt10 -sivuilta)
|
Osaan ulkoseinän kipsilevyistä meillä tulee maalia. Maalattaessa kipsilevyä, on edessä seuraava ongelma. Suurin osa sisämaaleista ei hengitä. Tässä tapauksessa rakenteen hengittävyys menetetään tai se heikkenee merkittävästi. Löysimme ainoastaan Uulan tuotteista (Into) kunnolla hengittävän maalin joten vaihtoehtoja ei juuri ollut.
Toinen pintamateriaali vaihtoehto olohuoneessa, keittiöissa ja makuuhuoneissa (ulkoseinät) on sisustuspaneeli. Moni valmistajista ei itsekään tiennyt mitä pinnoitusainetta oli käytetty heidän paneeleissaan ja myyjäliikkeet antoivat ristiriitaista tietoa pinnoitteista. Tämä teki siis myös sisustuspaneelin valinnasta haasteellista ja vaati paljon selvitystystyötä. Useimmissa paneeleissa oli pinnassa maali taikka lakka joka sulki tai ainakin pienensi reilusti höyrynläpäisyä. Selvityksemme perusteella Osmon vaha olisi hyvä vesihöyryä läpäisevä pintamateriaali sisustuspaneeleille.
Ensin meille tuli ajatus että otamme sisustuspaneelin puuvalmiina ja vahaamme itse, mutta sitten löysimme Luviawoodilta valmista paneelia joka oli jo käsitelty osmon vahalla. Tähän siis päädyimme. Paneelia saa tilattua Luvialta suoraan tai Orolta. Suoraan oli huomattavasti halvempaa (ainakin meille).
Katon pintamateriaalilla on myös merkitystä siltä osin missä se vastaa yläpohjaan. Kattoon meille tulee vahattua kuusipanelia.
Hengittäviä sisämateriaaleja tutkiessamme selvisi miten muoviaikakaudella vielä eletään. Tahot joihin useimmat luottavat ja joita pidetään ammattilaisina, tuntuvat olevan huolestuttavan huonosti perillä hengittävistä rakenteista ja materiaaleista. Meidän tapauksessamme useat myyjäliikkeet ja jopa valmistajat olivat huonosti perillä materiaalien hengittävyyksistä. Tulipa ihan lähipiirissä selville myös vastaava mestari joka oli laittamassa väkisin muovin ekovilla taloon (josta rakentajat suunnitelivat hengittävää). Riitahan siitä oli tullut rakentajan kanssa :) Useissa myyjäliikkeissä tuli vastaan yllättävä vastaus, vaikka selvitimme että talomme on hengittävä. Yleisin vastaus liikkeissä oli että miksi ihmeessä sisämateriaalin pitäisi olla hengittävä? Juupa juu ja vihellen pois. Mikäli sisäpinta ei läpäise vesihöyryä, menettää koko rakenne hengittävyytensä, tämä on aika ilmeistä mutta ei ole kovin hyvin tiedossa. Toivottavasti kovin moni ei ole pilannut taloaan luottamalla rautakaupan tai maaliliikkeen setään ja valitsemalla vääriä sisäpintamateriaaleja taloonsa.
Rintamamies -taloissa tämä sisäpintojen merkitys tuntuu nykyään useimmille olevan selvä, mutta nykyään tehdään myös uusia hirsitaloja ja puurakenteisia hengittäviä taloja joissa tämä käsite tuntuu hämärtyneen.
Sisäpintamateriaalien valinta on tärkeää myös nykyisissä lämpöharkkotaloissa vaikka ne eivät hengittäviä olekkaan. Jos lämpöharkkotalossa laitetaan sisämateriaaliksi "Höyrynsulku maali / vastaava sulku" tulee rakenteessa kaksi höyrynsulkua koska harkon sisällä oleva polyuretaani tai (vastaava materiaali) ei läpäise höyryä.
Tässäpä näitä mietteitä tällä kertaa. Toivottavasti tämä aiheuttaisi keskustelua tai ainakin mietteitä asian suhteen niille joita tämä asia liippaa läheltä.
Hyviä huomioita. Meidän talo tehdään myös "hengittävällä" rakenteella, ja täytyy noita miettiä. Yhden talofirman myyjä kanssa sanoi meille että ei sillä ole väliä mitä sisäseiniin laittaa, hengittävyys säilyy (heillä oli puurunko+ekovilla-rakenne). Uskoo ken tahtoo... Kiitos tuosta kipsilevy-tiedosta, itselle tuli ihan yllätyksenä. Täytyypä selvittää mitä oma talotoimittaja käyttää...
VastaaPoistaMeilläkin suunnitelmissa hengittävät rakenteet, sisälle hirsipinta näkyviin, ekovillaa ja ulkopinnan maalaus keittomaalilla tai jättö luonnonharmaaksi!
VastaaPoista