Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Lämmitystä ja ilmanvaihtoa - kuva kokonaisuudesta

Lämmitykseen on tulossa 12-15 kw tehoinen vesitakka jonka  kaverina olisi 1000l lämminvesivaraaja. Lisäksi suunnitelmissa on poistoilmalämpöpumppu Futuran ff500 joka lämmittää sekä ilmaa että vettä. Futurania taas esilämmittää talvella maaviileäpatteri joka saa tehonsa 200 metrisestä 2-3 metriä syvästä maapiiristä. Futuran toimii kesällä myös jäähdytyskäytössä ja lämmittää siitä syntyvällä hukkalämmöllä käyttövettä. Kesällä futurania eriviilennetään tuolla samalla maaviileäpatterilla. Saunaan tulee puukiuas josta myös otetaan lämpöä talteen suureen varaajaan savukaasulämmönsiirtimellä.Lämmönjakotapana toimii vesikiertoinen lattialämmitys sekä ala että yläkerrassa. Jos yllämainitut eivät riitä lämmittämään vettä, on varaajassa  myös sähkövastus. Epäilen kuitenkin että sen käyttö jää aika vähäiseksi.


3 kommenttia:

  1. Hienot systeemit suunnitteilla! Meillä Nilan EC PILP, lattialämmitys molemmissa kerroksissa ja 500 litran hybridivaraaja Jäspi 500-160 (sarjaankytkettynä PILP:n jatkeena lämpimän käyttöveden osalta). Alusta pitäen ollut tarkoituksena laittaa vesikiertoinen takka. Takkahuone vielä rakentamatta ja sopivaa takkaa etsitään... Myös raitisilman esilämmitys maapiirillä vakavassa harkinnassa, tosin haluaisin systeemit talon ulkopuolelle - ei vielä tietoa onko edes mahdollista. Kuvaan sen verran kommenttia, että jäteilma ja poistoilma täytyisi olla siten, että jäteilma on se, joka puhalletaan talosta ulos. Siltä varalta ajattelin mainita, että jos satut vetämään putket itse, niin ei mene väärinpäin... :)

    VastaaPoista
  2. Terve Arvis. Onko tarkoituksenasi hommata oikea vesitakka vai tulikivi tyyppinen vesikiertoinen takka? Mitä tarkoitit raitisilmanesilämmityksen sijoittamisella ulkopuolelle taloa? Kuvassa näyttää olevan tekstit väärinpäin, täytyypä korjata... kiitokset kommenteista.

    VastaaPoista
  3. Oikea vesitakka olisi hakusessa (palotilaa ympäröi vesisäiliö). Alunperin oli tarkoitus laittaa Euronomin Exoflame, mutta sitten maahantuoja otti ja luiskahti konkurssiin. Tosin hallitus haluaisi leveämmän tulipesän luukun ja sakemanneilla näyttäisi olevan sopivia malleja tarjolla. Varaajan tilavuus on aika rajallinen (tekniseen tilaan ei olisi suurempaa mahtunut), joten täytynee huomioida takan valinnassa. Laskeskelin, että varaavuus ei taida riittää kuin parin tunnin lämmittämiseen kerrallaan. Kovilla pakkasilla otetaan siis kipinävuorot käyttöön! :)

    Raitisilman esilämmitykseen kaavailin sellaista toteuttamistapaa, jossa tämä maaviileäpatteri olisi sijoitettu talon ulkopuolelle. Talon sisälle ei tarvisi tehdä mitään muutoksia ja uloskin riittäisi pelkkä sähkönsyöttö. Eihän se pömpeli tietenkään mikään komistus olisi, mutta ainakin meillä takapihalla räystään alla, joten ei suurempaa merkitystä. Maapiirin putket sitten eristettyinä seinää pitkin maahan.

    Todennäköiset ongelmatilanteet:

    1. Kovemmalla pakkasella sähkökatkoksen aikana nesteen jäätyminen ja patterin rikkoutuminen

    2. Mikäli vaatii suodattimen patterin eteen, niin suodattimen huurtuminen umpeen kun ulkoilma on pakkasella ja suhteellinen ilmankosteus lähellä 100%

    3. Viilennyskäytössä raitisilmakanavan kondensoituminen yläpohjan eristeiden sisällä. Eristeet kastuvat (kivivilla), lämmöneristyskyky heikkenee, mahdolliset homeongelmat, yms.

    Sähkökatkoksen varalle voisi kiertovesipumppuun laittaa akkuvarmennuksen. Mikäli pumpun nopeutta voi säätää, niin pyörittää vain sen verran, että neste ei pääsee jäätymään. Kun sähköt ovat poikki, niin eiköhän se IV-konekin ole pois pelistä, eli raitisilmakanavassa liikkuu merkittävästi ilmaa korkeintaan silloin kun tulisijoja lämmitetään? Eikä tarvisi mitään sulkupeltejä.

    Jos patteri olisi helposti puhdistettavissa, niin suodatinta ei välttämättä tarvisi? Toinen vaihtoehto laittaa pieni sähkövastus ennen suodatinta, jolloin suhteellinen ilmankosteus laskisi sen verran ettei huurtumista tapahdu. Tosin syö hyötysuhdetta, lisää perustamiskustannuksia ja tekee systeemistä monimutkaisemman, eli suodattimen pois jättäminen olisi huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto.

    Meillä kun on viilennysmahdollisuus PILP:ssä, niin helteillä voisi maaviileän kierron pitää niin pienellä, ettei kondensoitumista pääse tapahtumaan. Tässäkin toteutustavassa täytyy olla automatiikka, joka pysäyttää kiertovesipumpun kun ulkoilma on riittävän lämmintä ja viilennystä ei tarvita, eli viilennyksen tehon säätäminen ei varmaankaan olisi mikään ongelma kunhan kiertovesipumppua voi säätää riittävän laajalla tehoalueella.

    VastaaPoista